۱۰ خاصیت علمی و اثبات شده روغن کنجد برای سلامتی بدن

0 25

ارزش غذایی گیاه کنجد تا حدی است که به روغن تهیه شده از آن روغن ملکه دانه ها گفته می شود. این گیاه متعلق به خانواده Pedaliaceae است و پر از خاصیت می باشد. روغن کنجد از دانه های کنجد خرد شده و فشرده شده تهیه شده و کاربردهای مختلفی در آشپزی، صنایع لوازم آرایشی و صنایع دارویی دارد.

در ادامه این مقاله می خواهیم در مورد خواص علمی و اثبات شده روغن کنجد برای بدن صحبت کنیم.

خواص روغن کنجد

روغن کنجد غنی از آنتی اکسیدان هاست

روغن کنجد حاوی ساسامول و سزامینول است که دو آنتی اکسیدان قوی محسوب می شوند. این آنتی اکسیدان ها ممکن است بر روی سلامت بدن تاثیر مثبتی بگذارند.

آنتی اکسیدان ها موادی هستند که به کاهش آسیب سلولی ناشی از تماس با رادیکال های آزاد کمک می کنند. تجمع رادیکال های آزاد در سلول ها ممکن است منجر به التهاب و ایجاد بیماری شود.

مطالعه ای یک ماهه که بر روی موش ها انجام شد نشان می دهد که مصرف مکمل روغن کنجد در برابر آسیب دیدن سلول های قلب از بدن محافظت می کند. در همان مطالعه مشخص شد که فعالیت آنتی اکسیدانی در بدن موش هایی که روزانه حدود ۲ یا ۵ میلی لیتر روغن کنجد را به ازای هر پوند وزن (۵ یا ۱۰ میلی لیتر به ازای هر کیلوگرم) استفاده کرده بودند افزایش یافت.

روغن کنجد اگر به صورت موضعی استفاده شود ممکن است اثر مشابه ای بر روی بدن داشته باشد. یک مطالعه که بر روی موش های آزمایشگاهی انجام شد نشان داد که با مهار ترکیباتی مانند اکسیداز زانتی اکسیداز و اکسید نیتریک در بدن که باعث ایجاد رادیکال های آزاد می شوند، می توان آسیب سلولی را کنترل کرد.

خواص ضد التهابی قوی دارد

التهاب مزمن می تواند برای بدن مضر باشد و به بیماری منجر شود. به همین دلیل مهم است که آنجا که ممکن است التهاب را در بدن محدود کنید. در طب سنتی تایوانی از  روغن کنجد برای خواص ضد التهابی اش استفاده می شود. در این طب برای درمان التهاب، درد دندان ها و خراشیدگی پوست استفاده می کنند.

اخیرا مطالعات حیوانی و آزمایشگاهی نشان داده اند که روغن کنجد می تواند التهاب را در بدن کاهش دهد. به عنوان مثال، یک مطالعه آزمایشگاهی نشان داد که روغن کنجد، نشانگرهای التهابی مانند تولید اکسید نیتریک را در بدن کاهش می دهد.

برای قلب مفید است

تحقیقات اثبات کرده اند که رژیم های غذایی غنی از چربی های غیر اشباع برای سلامت قلب مفید هستند. روغن کنجد شامل ۸۲٪ اسید چرب اشباع نشده است. به طور خاص، این روغن غنی از اسیدهای چرب امگا ۶ نیز می باشد. اسیدهای چرب امگا ۶ نوعی چربی غیر اشباع هستند که مصرف آن ها در حد اعتدال ضروری است و نقش مهمی در پیشگیری از بیماری های قلبی ایفا می کنند.

تحقیقات انجام شده روی موش ها نشان می دهند که روغن کنجد ممکن است به جلوگیری از بیماری های قلبی کمک کند و حتی پیشرفت پلاک را در شریان های بدن کند کند.

یک مطالعه یک ماهه که بر روی ۴۸ فرد بزرگسال انجام شد نشان داد که مصرف ۴ قاشق غذاخوری (۵۹ میلی لیتر) روغن کنجد در روز، موجب کاهش کلسترول LDL (کلسترول بد) و تری گلیسیرید می شود.

می تواند قند خون را کنترل کند

روغن کنجد ممکن است قند خون را تنظیم کند. این روغن خوراکی برای افراد مبتلا به دیابت بسیار مفید است. یک مطالعه نشان داد که استفاده از رژیم غذایی حاوی روغن کنجد برای موش های مبتلا به دیابت باعث کاهش قابل توجهی قند خون آن ها می شود.

روغن کنجد حتی ممکن است نقش مهمی در تنظیم قند خون داشته باشد.

مطالعه ای که بر روی ۴۶ بیمار مبتلا به دیابت نوع ۲ انجام شد نشان داد که استفاده از روغن کنجد به مدت ۹۰ روز به طور معنی داری باعث کاهش قندخون ناشتا و HbA1c در مقایسه با گروه دارونما می شود. سطح HbA1c شاخصی برای کنترل قند خون در درازمدت می باشد.

ممکن است به درمان آرتریت کمک کند

استئوآرتریت حدود ۱۵٪ از مردم جهان را درگیر خود کرده و علت شایع درد مفاصل می باشد. چندین مطالعه که بر روی جوندگان انجام شده است به این نتیجه رسیده اند که روغن کنجد برای بهبود آرتروز مفید است.

در یک تحقیق ۲۸ روزه، محققان  به موش ها روزانه ۰٫۵ میلی لیتر به ازای هر پوند وزن بدنشان روغن کنجد دادند. پس از طی این مدت نشانگرهای استرس اکسیداتیو و علائم آرتریت مانند درد مفاصل در این موش ها کمتر شد. گرچه مطالعات حیوانی نشان داده اند که روغن کنجد ممکن است آرتریت را تسکین دهد، اما برای تایید این فرضیه باید مطالعات انسانی بیشتری انجام شود.
 

برای زخم ها و سوختگی ها مفید است

استفاده موضعی از این روغن برای درمان زخم ها و سوختگی ها نیز مفید است.

ازن گاز طبیعی است که کاربردهای فراوانی در علم پزشکی دارد. استفاده بالینی از این گاز به سال ۱۹۱۴ هنگامی که از آن برای درمان عفونت ها در طول جنگ جهانی اول استفاده می شد، باز می گردد. روغن حاوی این گاز به صورت موضعی برای درمان بیماری های مختلف پوستی استفاده می شود.

در یک مطالعه مشخص شد که سطح کلاژن در پوست موش هایی که از این روغن به صورت موضعی استفاده می کنند، بیشتر می شود. کلاژن یک پروتئین ساختاری ضروری برای بهبود زخمهاست.

سایر مطالعات نیز نشان داده اند که درمان موضعی با روغن کنجد باعث کاهش سوختگی و بهبود زخم در موش ها می شود. توانایی این روغن در سرعت بخشیدن به روند بهبودی زخم ها و سوختگی ها به احتمال زیاد به خواص آنتی اکسیدان و ضد التهابی این ماده باز می گردد.
 

می تواند در برابر اشعه UV از پوست محافظت کند

برخی از تحقیقات نشان داده اند که روغن کنجد می تواند آسیب دیدگی ناشی از تماس با اشعه UV را کاهش دهد. این اثر به احتمال زیاد به آنتی اکسیدان های موجود در این روغن ارتباط دارد.

در واقع، این روغن توانایی مقاومت در برابر ۳۰ درصد از اشعه های UV نور خورشید را دارد. این در حالی است که روغن های گیاهی دیگر مانند روغن نارگیل، روغن بادام زمینی و روغن زیتون می توانند تنها ۲۰ درصد مقاومت کنند.

منابع مختلف ادعا می کنند که روغن کنجد می تواند یک کرم ضد آفتاب طبیعی باشد و دارای SPF طبیعی است. با این حال، تحقیقات محدودی در مورد اثربخشی این ماده در محافظت از پوست در برابر اشعه های قوی خورشید وجود دارد. بنابراین بهتر است در کنار روغن کنجد از کرم ضد آفتاب نیز استفاده کنید.

سایر خواص این روغن

گرچه تحقیقات انجام شده در این زمینه محدود است، اما برخی شواهد نشان می دهند که روغن کنجد ممکن است مزایای زیر را برای بدن داشته باشد:

ممکن است کیفیت خواب را افزایش دهد. یک مطالعه نشان داد که مالیدن روغن کنجد به پیشانی ۲۰ شرکت کننده به مدت ۳۰ دقیقه در طول یک دوره ۲ هفته ای، کیفیت زندگی و خواب این افراد را در مقایسه با درمان دارویی بهبود می بخشد.
کاربرد موضعی این روغن ممکن است درد را کاهش دهد. بعضی از مطالعات نشان داده اند که ماساژ بدن با روغن کنجد ممکن است به کاهش درد بازو و پا کمک کند.
می تواند سلامت مو را ارتقاء دهد. ترکیبات این روغن ممکن است سبب افزایش شفافیت و قدرت مو شوند. یک مطالعه هشت هفته ای نشان داد که مصرف مکمل حاوی سزامین و ویتامین E باعث تقویت مو و درخشش آن می شود.

خلاصه

روغن کنجد یک چربی خوشمزه و سالم است. این روغن با توجه به آنتی اکسیدان ها و خواص ضد التهابی که دارد، ممکن است برای قلب، مفاصل، پوست، مو و دیگر بخش های بدن مفید باشد. با این حال، برای تایید این فرضیه ها باید تحقیقات بیشتری بر روی بدن انسان ها صورت گیرد.

شما می توانید از خواص بالقوه روغن کنجد با اضافه کردن آن به غذاهای مختلف و مصرف آن به عنوان بخشی از برنامه غذایی روزانه منفعت ببرید.

منبع:پیام سلامت

 

ارسال یک پاسخ

توجه داشته باشید: آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نظر شما پس از تایید مدیر منتشر خواهد شد.